Registratieplicht (land)bouwvoertuig

Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht uw (land)bouwvoertuig te laten registreren bij de RDW. De registratieplicht geldt in de meeste gevallen voor (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden én een maximale constructiesnelheid hebben van meer dan 6 km/h.
De registratieplicht is voor voertuigen in gebruik genomen vóór 1 januari 2021. U kunt ook na 2021 registreren, maar dan moet deze wél eerst door de RDW worden gekeurd.

De registratie kost € 18,00. Heeft u al een kenteken voor grensverkeer (GV-kenteken)? Dan kunt u dit kenteken laten omzetten voor € 10,40. Is voor uw voertuig ook een kentekenplaat verplicht? Dan komen de kosten voor de aanschaf van de kentekenplaat daar nog bij.

Registratieplicht geldt o.a. voor alle bestaande motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS)  categorie Z2; zelfrijdende werktuigen zoals oogstmachines en grondverzetmachines) met een maximum constructiesnelheid van meer dan 6 km/h. Wordt met het voertuig sneller dan 25 km/h gereden is bovendien een kentekenplaat verplicht.

Voor het op naam zetten gaat u naar de website van de RDW: www.rdw.nl/registeren. Inloggen op de registratiewebsite van de RDW kan met eHerkenning of DigiD. De aanvraag wordt in behandeling genomen na betaling met iDeal. Als de aanvraag in orde is, verstuurt de RDW het kentekenbewijs.

Meer inhoudelijke informatie over de registratieplicht (land)bouwvoertuigen is te vinden op de website van de RDW, scan hiervoor de QR-code.