Mecalac 15MWR voor Stienstra & Van der Wal

Aannemingsbedrijf Weg- en Waterbouw Stienstra & Van der Wal heeft een Mecalac 15MWR mobiele graafmachine in gebruik genomen. Het in het Friese IJlst gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in waterbouwwerken en heeft vooral in de drie noordelijke provincies bekendheid opgebouwd. Stienstra & Van der Wal werkt o.a. in opdracht van provincies, gemeenten en waterschappen. Het bedrijf voldoet ruimschoots aan alle eisen die aan een moderne onderneming gesteld worden en bezit het NEN-EN-ISO 9001/2015, VCA** en SKH-FSC certificaat.

Mecalac 15MWR mobiele graafmachine
Dankzij de beweeglijkheid van de graafarm is de machine onder alle omstandigheden efficiënt inzetbaar. Het armsysteem garandeert een grote hefkracht over het hele bereik. De 15MWR is uitgerust met tal van technische details voor optimaal functioneren op alle soorten ondergrond. Enkele van deze kenmerken zijn een goede balans, volledig terreinvaardig, wendbaar, flexibel, compact en volop hefvermogen. Door het verlagen van de motor op de bovenwagen biedt de 15MWR uitstekend zicht en compactheid, zonder afbreuk te doen aan de mobiliteit van de machine.
Verkoopadviseur Eduward Haverkort (vestiging Nieuwleusen) leverde de machine af op de thuisbasis in IJlst, waar machinist Sybe van der Wal de machine in ontvangst nam. De 15MWR werd naast de al rijke standaarduitrusting zoals bijv. offsetgiek, vierwielbesturing, camera achter en opzij, airco en sloop-sorteerfunctie geleverd met o.a. brede Nokian 600/50 R22,5 banden, palletvorkinstallatie en een Engcon draaikantelstuk.
De ca. 15 ton wegende Mecalac 15MWR wordt aangedreven door een watergekoelde Deutz turbo dieselmotor TCD 3,6 van 136 pk (500 Nm) en voldoet aan stage V.

Stienstra & Van der Wal
In 1958 is het bedrijf als tweemanszaak opgericht en hield zich voornamelijk bezig met loonwerk zoals maaien, kuilen, mest rijden, e.d. In 1970 werd een hydraulische rupskraan gekocht – de eerste in Friesland – en werd voorzichtig begonnen met grondwerk in de weg- en waterbouw. De werkzaamheden werden uitgebreid met rioleringen en walbeschoeiingen. Langzaam maar zeker werden de werkzaamheden in de weg- en waterbouw belangrijker dan het loonwerk.

Toen in 1992 de junioren E. Stienstra en D. van der Wal mede-eigenaar waren geworden, werd gestopt met het loonwerk om zich volledig te concentreren op de weg- en waterbouw. Het bedrijf is nu gespecialiseerd in alle typen beschoeiingen, van een eenvoudig paal/schot tot stalen damwand constructies.