Mecalac 11MWR voor Reedijk Strijen

Bij W.A. Reedijk Loonwerk en Machineverhuur uit Strijen leverde we een Mecalac mobiele graafmachine 11MWR. Het in de Hoeksche Waard gevestigde bedrijf houdt zich hoofdzakelijk bezig met slootonderhoud, grondverzet en machineverhuur.

Vader Willem en zoon Jordy Reedijk kregen, breed lachend, uit handen van verkoopadviseur Peter Reeuwijk de sleutels van de nieuwe machine overhandigd.

Mecalac 11MWR
Door het zwaartepunt van de nieuwe MWR ten opzichte van zijn concurrenten te verlagen, brengt Mecalac een complete revolutie teweeg in de wereld van de mobiele graafmachines. De gevolgen hiervan zijn op alle niveaus merkbaar: van stabiliteit tot toegankelijkheid, veiligheid en terreinvaardigheid. De machine wint aan balans en kracht zonder in te leveren op de oorspronkelijke kwaliteiten.
Resultaat? Een machine van XS-formaat en XL-hefkracht, veelzijdig en ultrastabiel.
De technici waren het erover eens dat een vierkante stabiliteit als uitgangspunt diende, net zoals bij de Ahlmann zwenkladers. Het maakt niet uit waar je een last oppakt, want het kantelpunt over de voor- of zijkant is daarbij gelijk. Om een en ander te kunnen realiseren moest het zwaartepunt naar beneden worden gebracht. Zo ontstond het idee om de brandstoftank naar de onderwagen te verplaatsen. Door ook in het chassis een knik naar beneden te maken heeft als plezierig bijeffect dat je gemakkelijk in- en uit kunt stappen.
Deze stabiliteit zorgt zeker tijdens het maaiwerk, waarbij veel op oevers en taluds gewerkt wordt, voor voldoende stabiliteit en een veilige werkomgeving.
De machine heeft de rijaandrijving van een shovel, met een gescheiden en gesloten hydraulisch systeem met daaraan een automaat gekoppeld. De load-sensing arbeidshydrauliek is gescheiden van de aandrijflijn.
Voor de aandrijving zorgt een 55,4 kW (75 pk) Deutz, watergekoelde, turbo dieselmotor met intercooler, type TCD 3.6 L4, die voldoet aan de stage IV / Tier 4 F emissie-eis en is voorzien van een diesel oxidatiekatalysator (DOC).

Multifunctionele inzet
De Mecalac 11MWR, met Jordy Reedijk als machinist, zal voor circa 50% ingezet worden in het maaiwerk. Voor de overige 50% zal de machine ingezet worden in de grond-, weg- en waterbouw.

In onze werkplaats in Ammerzoden werd een verlenggiek geprepareerd om met de 4,30 meter brede maaikorf, voorzien van een hydraulische kantelkop, te kunnen werken. Voor het gewone graafwerk heeft Reedijk de beschikking over diverse bakken.
De machine wordt met een rijke standaard uitrusting zoals snelwisselsysteem, slangbreukventielen, proportionele functie, airconditioning, rijrichting omkeer, motor met auto-stop-systeem, brede banden 600/40 R22,5, vierwielbesturing, etc. geleverd. Daarnaast werd de 11MWR o.a. voorzien van extra ledlampen op de cabine en giek, camera, tweede zwaailamp en een trekhaak op het schuifblad.