Mecalac 15MWR voor Sloos & Zoon

Aannemersbedrijf Sloos & Zoon B.V. is een familiebedrijf, opgericht in oktober 1956, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vooraanstaand bedrijf op het gebied van grond- en straatwerk. De hoofdwerkzaamheden van Sloos & Zoon b.v. zijn het uitvoeren van grond-, straat-, en rioleringswerkzaamheden. In 1998 nam Piet Sloos het slokje over van vader Jan en is sindsdien de derde generatie die het bedrijf leidt. Er werken circa 95 mensen bij Sloos.
Sloos & Zoon hebben inmiddels jarenlange ervaring met het uitvoeren van diversen projecten, in drukke stadscentra, stationsgebieden en authentieke grachten, dit in combinatie met vakbekwaam personeel. Juist het werken op plekken waar weinig ruimte is om te manoeuvreren of om de doorstroming zo min mogelijk te hinderen zijn de diverse Ahlmann en Mecalac uitermate geschikt en bezorgt het bedrijf een grote flexibiliteit.

Als aanvulling op de aannemerij werd meer dan tien jaar terug Steenplaza opgericht, waar zoon Wesley de scepter zwaait. Steenplaza levert o.a. alle soorten (sier)bestrating in de regio. Zowel Sloos & Zoon als Steenplaza zijn gevestigd aan de Admiraal Helfrichweg in Leiden.

Mecalac 15MWR
Machinist Dennis van de Krocht is happy met zijn nieuwe Mecalac 15MWR mobiele graafmachine. Dennis draaide hiervoor op een Mecalac 714MWe, die na vijf jaar trouwe dienst en ruim 10.000 draaiuren werd ingeruild.

Dankzij de kinematiek van de graafarm is de machine erg beweeglijkheid en onder alle omstandigheden efficiënt inzetbaar. Het armsysteem garandeert een grote hefkracht over het hele bereik. De 136 pk (500 Nm) sterke 15MWR is uitgerust met tal van technische details voor optimaal functioneren op alle soorten ondergrond. Enkele van deze kenmerken zijn een goede balans, volledig terreinvaardig, wendbaar, flexibel, compact en volop hefvermogen. Met de compacte afmetingen, de volledig draaibare bovenwagen en de uitzonderlijke draaihoek van de graafarm, heeft de 15MWR genoeg aan slechts een rijstrook en garandeert daarmee de veiligheid van alle andere weggebruikers tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden. De bovenwagen draait binnen 3,70 meter. Door het verlagen van de motor op de bovenwagen biedt de 15MWR uitstekend zicht en compactheid, zonder afbreuk te doen aan de mobiliteit van de machine. Ook had dit geen nadelige invloed op de bodemvrijheid: 38 cm. Dankzij de talrijke uitrustingsstukken gaat de 15MWR verder dan alleen graven, laden, heffen en tillen, en dankzij het snelwisselsysteem kan de machinist binnen enkele seconden van uitrustingsstuk wisselen. Voor de aandrijving van de Mecalac 15MWR zorgt een Deutz, watergekoelde, turbo dieselmotor met intercooler, type TCD 3,6 L4, stage V en is voorzien van een diesel oxidatiekatalysator (DOC).

De machine werd compleet geleverd met o.a. slangbreukbeveiliging, vierwielbesturing, sorteergrijper- en kantelstukfunctie, Nokian banden 600/50 22,5 CT, camera rechts en achter, airconditioning, lastcompensator, gasolievulpomp en diverse LED (werk)lampen.

Ahlmann & Mecalac
Ahlmann en Mecalac machines zijn al sinds jaar en dag onderdeel van het machinepark van Sloos & Zoon. Naast de nieuwe Mecalac 15MWR draaien er ook twee Ahlmann Zwenkladers AZ 150f (2018) en een Mecalac mobiele graafmachine 7MWR (2018) bij het Leidse bedrijf.