Ahlmann komt, Nijkamp gaat!

Ahlmann komt, Nijkamp gaat!
Begin jaren 70 begint Ben Nijkamp zijn loopbaan bij de technische dienst van Shetland Ponypark in Slagharen. Het ponypark werd in 1963 door winkelier Henk Bemboom gebouwd als vakantiepark, waar hij als attractie bij elk huisje een shetlandpony met wagentje aanbood. Het aantal huisjes was in 1972 al gegroeid tot 302. Ook het aantal attracties nam gestaag toe en ontstond er een volwaardig attractiepark. In de jaren die volgden werd het park steeds aangepast en uitgebreid. In 2008 werd ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan van het park de naam gewijzigd in Attractie- & Vakantiepark Slagharen. In 2012 werd Slagharen overgenomen door Parques Reunidos, een Spaans bedrijf dat meer dan vijftig attractieparken, dierenparken en andere parken exploiteert. Enkele bekende namen zijn Bobbejaanland in België en Movie Park Germany in Duitsland. Jaarlijks worden in Slagharen meer dan een miljoen bezoekers welkom geheten.

Sinds 1971 is Ben Nijkamp verantwoordelijk voor de technische dienst. Hieronder valt o.a. het dagelijks onderhoud aan de uitgestrekte terreinen met bijbehorende infrastructuur. Het gebruik van machines is op een terrein van circa 83 ha. natuurlijk onontbeerlijk.

Ahlmann Zwenkladers vanaf 1977
Na enkele Ahlmann Zwenkladers AS 7(B) kocht Ben Nijkamp in 2000 de nu ingeruilde AZ 85t, waarmee in 19 jaar meer dan 22.000 uur op de teller werd gezet. Het was dan ook niet heel verwonderlijk dat de machine weer vervangen zou gaan worden door een Ahlmann. Onlangs werd de Ahlmann Zwenklader AZ 95f afgeleverd in Slagharen. De nieuwe AZ 95f, voorzien van een 75 pk sterke Deutz turbodieselmotor die voldoet aan de stage V emissienormen, werd geleverd met puinbak en palletvorkinstallatie. Daarnaast werd de machine o.a. voorzien van slangbreukbeveiliging, overlastsignalering, vangmuil trekhaak, achteruitrijcamera en remventiel. Door de compacte bouw, de 180° zwenkbare shovelarm en de vierwielbesturing is de AZ 95f bij uitstek geschikt om op die plaatsen te werken waar weinig ruimte is om te manoeuvreren.

Afscheid Ben Nijkamp
Na een dienstverband van ruim 48 jaar heeft Ben Nijkamp, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, afscheid genomen van zijn geliefde attractiepark. Precies op de laatste werkdag van Ben werden eind mei de sleutels van de nieuwe Ahlmann AZ 95f – te midden van de attracties – overhandigd door verkoopadviseur Eduward Haverkort van de vestiging Nieuwleusen. Ben kon op zijn beurt de sleutels weer overdragen aan machinist Hein Nijkamp (nee, geen familie) dit onder het toeziend oog van de opvolger van Ben Nijkamp, de heer Edwin Kruithof en enkele parkmedewerkers.