Kooiker & Kooiker Staphorst (2)

29-03-2017

Begin dit jaar werd de door K.H. Kooiker Grond- en Sloopwerken bestelde Mecalac Rupsgraafmachine 8MCR afgeleverd en kreeg ook Kooiker Infra haar bestelde Ahlmann Zwenklader AZ 150f.


SONY DSC

Op dezelfde dag werd begin dit jaar – onafhankelijk van elkaar – een machine afgeleverd bij K.H. Kooiker Grond- en Sloopwerken en Kooiker Infra bv. Het toeval wil dat beide bedrijven in Staphorst zijn gevestigd, maar wordt het niet heel bijzonder als de directeuren neven van elkaar zijn en bovendien alle twee Roelof heten?

Al eerder beschreven we de levering aan K.H. Kooiker, nu is de beurt aan Kooiker Infra.

Werk in de goede richting
Kooiker Infra BV is een dynamisch bedrijf dat zich vooral gespecialiseerd heeft in infrastructurele projecten. Maar ook voor alle andere activiteiten op het gebied van grondverzet staat het team van Kooiker met enthousiasme klaar. Kooiker Infra werkt voornamelijk met eigen machines en heeft een goed machinepark, voorzien van de laatste ontwikkelingen. De mobiele graafmachines zijn bijvoorbeeld uitgerust met een draaikantelstuk. Dit komt de snelheid en behendigheid van de uitvoering ten goede. Uiteraard worden alle machines jaarlijks gekeurd.

Over Kooiker Infra bv
H. Kooiker is na de 2e W.O. begonnen met het transporteren van bomen en heeft de activiteiten later uitgebreid met het vervoeren van melkbussen en agrarisch loonwerk. In 1998 is Roelof Kooiker, die al enkele jaren als werknemer in dienst was, medevennoot van H. Kooiker & Zn. geworden en is de grondverzet-tak erbij gekomen. In 2002 heeft de heer R. Kooiker het bedrijf overgenomen en werden de agrarische werkzaamheden afgestoten om zich geheel te richten op grondverzet- en infrastructureelwerk.

Het aan de Industrieweg gevestigde bedrijf kent diverse activiteiten:
Grondwerk: o.a. grondwerk voor infrastructurele projecten, bouw- en woonrijp maken van woonwijken en bedrijventerreinen, grondwerk voor woningbouw en bedrijfspanden, verhuur grondverzetmachines en grondwerkers.
Riolering: aanleg en vervanging riolering in wegen, aanleg buitenriolering voor bedrijfspanden en woningbouw, verhuur van rioleurs.
Bestrating: (machinaal) aanbrengen van bestratingen, aanbrengen van bermverharding.
Materieel: Er wordt voornamelijk gewerkt met eigen machines en hebben een jong machinepark. De mobiele graafmachines met draaikantelstuk kunnen worden toegerust met de volgende uitrustingsstukken: sloophamer, sorteergrijper, stenen-, banden- en/of graskeienklemmen, cunetploeg, grondboor (150-950 mm) tot 5 meter diep, veegmachine, trilblok ect. Ook voor de minigraafmachines van 1 tot 4 ton is een breed scala uitrustingsstukken voorhanden. De zwenkladers kunnen uitgerust worden met diverse klemmen, schudbak, veegmachine en verbredingsmachine.
Daarnaast heeft Kooiker Infra tractoren in diverse uitvoeringen ook met diverse aanbouwdelen of in combinatie met een 15 m3 gronddumper met gedwongen besturing.
Handel: Inkoop en verkoop van zand en grond.

Voor dit werk heb je de zwenk nodig
De Ahlmann Zwenklader AZ 150f zal hoofdzakelijk ingezet gaan worden bij het langs wegen aanbrengen van grasbetonstenen. Deze stenen worden aangebracht om bermerosie tegen te gaan. ‘Voor dit specifieke werk langs de weg heb je de zwenk wel nodig en ook de vierwielbesturing bewijst hier zijn nut’ legt Roelof Kooiker ons uit.
Het nut van de zwenk wordt nog eens benadrukt en gedemonstreerd door machinist Harmen Kooiker (ja, een neef van …) als hij, o.a. met de schaaf en verbredingsbak, aan het werk is in Zeewolde.

Ahlmann Zwenklader AZ 150f
De nieuwe zwenklader is voorzien van een geluidsarme, watergekoelde Deutz turbodieselmotor met intercooler met een vermogen van 122 pk (480 Nm) en voldoet aan de Tier 4i norm. Dat de machine enorm wendbaar is komt tot uitdrukking door de draaistraal van slechts 4,35 meter. Bij de AZ 150f zijn alle bedieningsfuncties (heffen en zakken, in- en uitkiepen, voor- en achteruitrijden en schakelen) in één hendel samengebracht.

Op verzoek van Kooiker is de machine uitgerust met een puinbak, palletvorken, brede 550/65 R 25 banden, luchtgeveerde stoel, trekhaak en een camera achterop. Om het milieu en brandstof te (be)sparen is de Ahlmann AZ 150f voorzien van een zgn. stoelschakeling, waarbij de motor na 3 minuten uitschakelt als de machinist niet in de machine zit.